MARKETINGOVÝ SYSTÉM V POHOSTINSTVÍ A CR
Dobře zpracovaná nabídka je výsledkem nesčetných analýz již v pohostinství běžných.
Marketing je plánování, koordinace a kontrola všech podnikatelských aktivit ve stravovací oblasti , jeho účelem je:
1. dlouhodobé uspokojování potřeb zákazníků
2. plnění podnikatelských cílů plánujícího subjektu
• Marketingový model
1. strategické marketingové plánování
2. marketingová orientace na zákazníkovi potřeby a přání
3. rozdíly mezi marketingem výrobků a služeb je v tom, že
– výrobky jsou vyráběny na sklad, služba nikoli
– u výrobků lze určit fixní i variabilní náklady, u služby platí jen proměnlivost
4. znalost zákazníkova chování
– vymezit alternativní přístup
– zachovávat jedinečnost
– vytvářet požadované situace
– vyloučit nežádoucí stavy
– přizpůsobit se neočekávanému vývoji
• Analýza trhu = definice zaměřená na prodejní úsilí podniku, abychom zjistili
co host, spotřebitel, zákazník :
1. chce a co nechce
2. co očekává
3. co dobře nebo špatně snáší
4. co v podniku postrádá
Marketingová praxe na úseku F & B
STR 34