Předpoklady pro provoz veřejného stravování
1) dosažení plnoletosti, 2)bezúhonnost, 3) odborná způsobilost, 4) doklady k bezdlužnosti k státu
Průkazem k živnostenskému oprávnění je živnostenský list nebo koncesní listina. Živnostenské oprávnění může být přeneseno na jinou osobu.
Podnikatel je povinen: a) chránit přírodní prostředí, b) vybudovat potřebná zařízení (čistička vod, třídění odpadů), c) umožnit živnostenskému úřadu prohlédnout provozovnu, d) označit provozovnu na dveřích *obchodním jménem, jménem zodpovědného vedoucího, provozní dobou, kategorie, ubytovací třídou.
Pro zahájení činnosti musí podnikatel splnit:
a) Vytvořit materiální a finanční podmínky, b) kvalifikované pracovníky v dostatečném počtu, c) uzavřít zákonné smluvní podmínky, d) dodržování bezpečnostních protipožárních a hygienických předpisů, e) vydávat doklady při prodeji zboží a dodržovat administrativu.
30. Kalkulace – cena
Kalkulace – Kalkulace pokrmů vychází z receptur pokrmu nebo z vlastních kalkulací. Základem pro kalkulaci jsou nákupní ceny jednotlivých surovin. V kalkulaci se uvádí nákupní cena NC za jednotku x skutečná váha v gramech= nákupní cena skutečného množství použité suroviny. Všechny nákupní ceny všech surovin se sečtou a dostaneme tak nákupní cenu za 10 porcí. K nákupním cenám se připočítá obchodní přirážka v %. Procentní sazba se stanoví podle a) regionu, b) konkurence, c) ve vlastním objektu či v pronájmu, d) půjčky, leasing,.
Z marže provozovatel hradí: pronájem, daně, plyn, platy, opravy…..
Všechny pokrmy uvedené v JL musí být podložené kalkulací.
31. Odvod tržeb
Tržby se soustřeďují do restaurační nebo hotelové pokladny a vede se o nich záznam v pokladním deníku.
Kniha tržeb- Údaje- název střediska, datum a hodina, tržba v čísle i slovem, rozdělení na hotovostní a bezhotovostní, přijel, předal.
– s každou tržbou musí být odevzdána výčetky. Osoba odevzdávající tržbu dostane potvrzení s datumem, výši částky, podpis.
– tam, kde se platí i ve valutách se tržby odevzdávají v 00hod i zálohově z důvodu nového kurzovního lístku pro další den.
– Každé zařízení má svůj účet v bance, kam se tržby denně odevzdávají. Část tržby se ponechává v pokladně k hotovostnímu placení dodavatelům.