VAJEČNÉ POKRMY
– z hlediska výživy velmi hodnotná potravina
– obsahuje plnohodnotné lehce stravitelné bílkoviny
– vitaminy, vápník, sodík, hořčík,…
– žloutek je více hodnotný než bílek
– používají se především slepičí vejce
– vejce zvyšuje výživnost, chuť a vzhled jídel
– můžeme je připravovat a upravovat nejrůznějšími způsoby
– používáme k zjemňování a spojování potravin a pokrmů a na jejich zahušťování
– bílek = sníh
Tepelná úprava vajec
Vařená vejce :
na měkko ( 3 min)
na tvrdo ( 10 min)
Sázené vejce (volská oka)
– tvořítko vytřeme tukem a vyklepneme vejce. Pečeme asi 3 minuty. Při dopečení osolíme.Můžeme posypat strouhaným sýrem a podávat se zeleninou, luštěninami či salátem
Ztracená vejce
– voda : ocet v poměru 3 : 1
– do vroucí vody vyklepneme vejce a 4minuty vaříme. Vejce vyjmeme lžičkou = na topinky, saláty a hl. do Kulajdy
Vejce vařená na hniličku
– 4-5 minut vaříme
Vaječná sedlina
– vejce, mléko, sůl, máslo
– Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Pekáč ( kastrol nebo jinou vhodnou nádobu) vymastíme máslem, na dno položíme alobal také pomaštěný máslem a vlijeme připravená vejce. Dáme na nádobu pokličku, vložíme do většího kastrolu s vodou a pečeme v troubě
– můžou být různé doplňky ( sýr, šunka, protlak, hrášek, květák, pažitka,….)
Vejce gratinovaná
– zapékaná
– přelijeme bešamelem, zasypeme sýrem a zapečeme
Pokrmy
Vaječná omeleta ( se sýrem, špenátem, žampiony, rajčaty, hráškem, klobásou)
Vejce míchaná na másle
Vejce míchaná na cibulce
Vejce míchaná po italsku (kečup)
Vejce míchaná se sýrem ( žampiony, slaninou, párkem, klobásou, kapií a sýrem)
Vejce zapečené s anglickou slaninou
Selská omeleta (brambory, cibule, slanina)
Houskové knedlíky s vejci, Vaječné krokety, Vaječná omeleta s džemem