Obiloviny
Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin.
Dodávají nám sacharidy.
Složení zrna
1. Zárodek – klíček
2. Obal
3. Moučné jádro
Složení jádra
• voda 15 – 18 %
• škrob 60 – 66 %
• bílkoviny – lepek 10 – 11 %
• tuk 1 – 2 %
• celulóza 2 – 3 %
• minerální látky 2 – 3 %
• vitamíny – skupiny B
1. Pšenice – světlé pečivo
– nejdůležitější plodina
– zrno se zpracovává na:
• hrubou, jemnou, dehydrovanou krupici
• hrubou, polohrubou, hladkou mouku
2. Žito – tmavé pečivo
– výroba celozrnné mouky
– výroba lihu, škrobu a kávy – Melta
3. Ječmen
– získávají se kroupy – perličky, mouka a vločky
– dále ječná káva, slad a sladové výtažky
4. Oves
– výrobky pro dětskou výživu – ovesné vločky
5. Proso
– po odstranění nestravitelných plev se používá k přípravě různých pokrmů – jáhly
6. Pohanka
– se mele na jemnou mouku a krupici, která se hodí k přípravě kaše
7. Kukuřice
– po rozemletí se používá k přípravě kaší – polenta, na trhu je kukuřičný škrob Maizena
8. Rýže
– pěstuje se v Asii, Africe, Jižní Amerika
– před dodáním na trh se rýže loupe, hladí a leští
– z rýže se získává rýžový škrob, mouka, alkoholické nápoje – pálenka (arak), víno (saké),
Druhy rýže:
• Bílá – dlouhozrnná, parboiled, kulatá, jasmínová, basmati
• Divoká – Wild rice – černá rýže, která se podává buď samostatně nebo ve směsi s bílou dlouhozrnou rýží. Má ořechovou příchuť. Hodí se k rybám, zvěřině a drůbeži.
• Natural – přírodní neleštěná se zbytky slupek. Má zajímavou chuť a vyšší obsah minerálů a vitamínů (pod slupkou). Je doporučována jako surovina zdravé kuchyně.