III. Bobulové ovoce
– domácí – bobule pravé (samostatné) pravidelné = hr.
víno, angrešt, rybíz, borůvky, brusinky
– bobule nepravé = z dužnatěním květního
lůžka, tvar nepravidelný, jahody.
– bobule srostlé = maliny, ostružiny
bobule obsahují ve velmi šťavnaté dužině semena. Toto ovoce je velmi měké. Rychle podléhá zkáze.
– jižní – banány – dovážejí se nezralé
– kiwi
– datle a fíky (sušené), proto mají větší obsah cukru (datle jsou oválné, fíky hruškový tvar)
– ananas
Jižní bobule jsou pevnější – trvanlivější.
IV. Skořápkové ovoce
Se skládá ze skořápky různě pevné a jádro, které je obaleno, tenkou slupkou
– domácí – Vlašské ořechy (dvoj laločné členité jádro)
– Lískové oříšky
– jižní – Arašídy
– Jedlé kaštany
– Kešu
– Kokosový ořech
– Mandle
– Pekanové ořechy
– Pistácie