ČAJ
Ko:
1. charakteristika čaje
2. zařazení a význam čaje
3. druhy čaje
4. příprava nápoje z čaje
1. Čaj (pravý) jsou sušené nebo jinak upravené lístky čajovníku. Lístky jsou oválné, kožovité s krátkou stopkou různé velikosti.
2. Čaj – lístky čajovníku, zařazujeme do pochutin povzbudivých protože obsahují kofein. Obsahují ho v malém množství, proto není pro člověka škodlivý, ale zároveň povzbuzující a podpoří myšlení.
3. Čaje dělíme podle různých hledisek:
a) původu:
• jednodruhové (jsou pojmenované podle pěstitelské oblasti – Ruský, Gruzinský)
• smíšené (mají vymyšlené názvy – Pigy, Zlatý, Club čaj)
b) výroby:
• ZELENÝ – spaří se a potom suší, zachovává si barvu i obsahové látky, je méně voňavý, má větší trpkost.
• ČERNÝ – fermentovaný = čajové lístky se rozloží a nechají se zapařit (fermentovat) při tomto pochodu čaj černá , vzniká více aromatických látek.
• ŽLUTÝ – polofermentovaný
Čaje mohou být i z přísadami chuťovými nebo aromatickými.
c) úpravy:
• volně sypané – podávají se ve větším balení a nápoj se připravuje pomocí výluhové nádobky.
• Porcovaný – v nálevkových sáčcích
• Čajový extrakt – instanční čaj, který se vyrábí vysušením čajového výluhu (extraktu) tím se dosáhne.
4. Příprava nápoje z čaje: do hrnku dáme jakýkoliv čaj (porcovaný, v držátku…) a zalijeme ho 90 °C vodou a necháme vyluhovat 5-10 minut.