ÚPRAVA TELECÍHO MASA DUŠENÍM
VHODNÉ MASO: všechny části telecího masa kromě hlavy a nožiček
KRÁJENÍ MASA PŘED TEPELNOU ÚPRAVOU:
a) v celku – kýta, plec, pečeně
b) na plátky – kýta, plec, pečeně s kostí – žebírko
c) závitky – kýta, plec, pečeně vykostěná
d) kostky – kližka, ořez, bok
ÚPRAVY POKRMŮ ROZDĚLUJEME PODLE: způsobu krájení a podle použitého základu
DUŠENÁ MASA V CELKU:
NA CIBULOVÉM ZÁKALDĚ:
TELECÍ KÝTA NA ŽAMPIÓNECH:
maso: kýta, plec
základ: cibulový
koření: sůl, žampióny
zahuštění: zaprášením
jemníme:
– maso opečeme na cibulovém základě, zalijeme a dusíme do měkka, vyjmeme
– zahustíme zaprášením, dochutíme, provaříme, procedíme a přidáme osmahnuté žampióny a provaříme