Koliby a salaše
• jsou střediska horského charakteru,
• jsou zařízeny v lidovém slohu, většinou ze dřeva
• součástí místnosti bývá krb, ohniště, kde se připravují pokrmy,
• nápoje se podávají ve skle nebo keramice.,
• pokrmy se mohou podávat na dřevěných nebo keramických talířích,
• obsluhující bývají oblečeni v krojích, hosty vítá bača
• na ručně psaných lístcích se uvádějí místní speciality
• stoly se zpravidla neprostírají
• nabídka jídel se řídí krajem (domácí klobásy, skopové, jehněčí, sele, halušky, výrobky z ovčího mléka).
• z nápojů se zpravidla nabízejí víno, pálenky, teplé alkoholické nápoje,
• atmosféru doplňuje lidová hudba a tanec.
Systémy obsluhy v těchto střediscích
1. systém vrchního číšníka
2. obvodový systém
3. rajónový systém