K hromadným infekčním onemocněním patří:
– břišní tyfus a paratyfus – do potravin se dostane od nemocných lidí, velmi často se přenáší mlékem
– salmonelóza – je způsobena baktériemi rodu Salmonella, zdrojem onemocnění jsou potraviny živočišného původu – maso, mléko, kachní vejce
– stafylokoková toxikóza – otrava – způsobují obvykle hnisavé záněty, zdrojem může být mléko od krávy
– botulismus – nastává nejčastěji po požití nesprávně konzervovaných potravin
– dyzentérie – je střevní onemocnění při nedostatečné hygieně rukou
– infekční zánět jater – virové onemocnění přenesené potravinami, zdroj nákazy se hledá velmi těžce, protože od infikování až po prvé příznaky uplyne několik týdnů
Prevence
– spočívá především ve správné veterinární a hygienicko-epidemiologické kontrole
– velmi důležitá je kontrola při porážce, při distribuci mléka, při výrobě a zpracování potravin
– důležitá je kontrola dodržování hygienických zásad při přípravě pokrmů
Kritéria kontroly jsou obsažena v zákonech, předpisech, vyhláškách a pokynech o hygienické a protiepidemiologické péči, o zdraví lidí a ochraně zdravých životních podmínek, vydaných ministerstvem zdravotnictví.