Zahraniční a módní vlivy ( rychlá forma, vliv na stravování v ČR)
Rychlé formy stravování
KFC, M. Donald, Bistra, Bifé, Snec bary, Gril bary, Stánkový prodej, Samoobslužný prodej, Prodejny s pojízdných autobusů, Prodejní automaty.
* Při moderním způsobu života roste poptávka zákazníků po rychlých formách stravování. Střediska nabízející tyto služby jsou vybaveny jednoduchým sedacím zařízením nebo konzumačními pulty. Obsluha probíhá často formou samoobsluhy nebo prodejem přes pult. Nabídka nápojů – používá se často jednoobrátkový inventář.
Nabídka pokrmů- studené pokrmy- studené talíře, chlebíčky, bagety, saláty, ovoce
– teplé pokrmy- smažené pokrmy ve fritéze, mletá masa, sýry, řízky, párek v rohlíku, uzeniny, gril. kuřata, špagety, hotová jídla.
– dezerty- sýrové talíře, pudinky, jogurty, zákusky.
Způsob vyúčtování
a) host obdrží u vchodu konzumační lístek a pokrmy, které mu byly vydány u pultu jsou do něj zapisovány.Po konzumaci host zaplatí u pokladny.
b) Host si veškeré pokrmy a nápoje uloží na plato a na konci linky platí u pokladny a pak konzumuje.
16. Nápoje ( rozdělení), Vína (oblasti)
Rozdělení je na alkoholické (pivo, víno, lihovina) a nealkoholické (pitná voda, limonáda). Studené a teplé nápoje.
Voda -užitečná a pitná. V ZVS se používá jen nezávadná pitná voda.
Minerální voda: -podzemní prameny, strhávání nerostů, lázně. Dělí se na alkalické, kyselé, s CO2, bez CO2.
Sirupy- Z ovocných šťáv- 1 nebo více druhové + cukr. Ředíme vodou.
Z limonádového sirupu- umělé barviva + cukr = limonádový sirup+CO2
Džusy- Z ovoce, ze zeleniny. Propasírované ovoce + kyselina + cukr. Přefiltrované džusy = mošty.
Vína-
Výroba: vinobraní, lisování a příprava rmutu a moštu, kvašení a dokvašení, školení a stáčení. Sklizeň na podzim.
Dělení: Přírodní vína-odrůdová vína: 75% jedné odrůdy, známková vína: 3 směsi vín, výběrová vína : špičková vína, typová vína: charakter.vlastnosti, kořeněná vína: výluh koření v lihu + přírodní víno + cukr + alkohol, likérová vína: zahuštěné mošty vinné + výluh macerad z rozinek a svatojánského chleba, pomerančové a citrónové kůry, dezertní vína: přírodní víno + řepný cukr + pitný líh, přírodní sladká vína: vykvašené z moštu s vyšším obsahem cukru .
Oblasti:
Čechy: Litoměřicko, Mělnicko, Most, Praha, Žernoseky
Morava jižní- Strážnice, Velké Popovice, Bzenec
Francie- Champaň, Alsasko, Božole, Koňak, Provánc
Španělsko- Katalánsko, Navaro
Portugalsko- Porto, Branko, Ruby
Itálie, Jugoslávie, Německo, Řecko, Slovensko, Brazílie, Chile, Austrálie…..