ÚPRAVY POKRMŮ Z RYB
SLOŽENÍ MASA:
– plnohodnotné bílkoviny
– vitamíny – A, B, D – především v rybí tuku, A – játra, B – maso
– minerální látky jód – (štítná žláza); fosfor – pro stavbu kosti, zubů; vápník – na stavbu kostí
– tuky – obsah ruku je různý. Množství tuku je závislé na druhu ryby
– voda
VÝZNAM MASA VE VÝŽIVĚ:
– maso je velmi výživné
– lehce stravitelné
– snadno upravitelné
– lze jej použít i v dietním stravování
– na jídelní lístek zařadit nejméně 2x týdně
– mořské ryby obsahují větší množství jódu, který je důležitý pro činnost štítné žlázy.
PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA:
– zabíjení – omráčíme a nařízneme žábra
– odstraňování šupin od ocasu k hlavě
– stahování kůže – jen u starších nebo větších kusů, obsahuje největší množství minerálů a vitamínů
– kuchávání – odstraníme střeva, žluč z jater, používané vnitřnosti jikry a mlíčí
– vykosťování – odstranění páteřní a hrudní kosti – FILÉ
Do VS je rybí maso dodáváno:
a) čerstvé – živé i chlazené
b) zmražené
c) konzervované – sardinky, tresčí játra, rybí pasty, kaviár
d) ryby nakládáme v marinádách – zavináče
e) ryby uzené
f) sušené ryby