Dopravní prostředky (ubytování, obsluha)
Jídelní a lůžkové vozy- poskytují služby v jídelním voze. Na dlouhé cesty (snídaně, oběd, večeře)
Pracovníci- 1 vedoucí jídelního vozu, 1 číšník, 1 kuchař, 1 pomocná síla.
V jídelním voze jsou malá skladovací místa a pracovní prostory a tak zkušený vedoucí musí v depu nafasovat přiměřené množství surovin a nápojů.
Způsob obsluhy: Základní forma jednoduché obsluhy, obsluha do boxu.Lavice a stoly jsou pevně připevněny k podlaze, objímky na nápoje, snaha o využití jednoobrátkového inventáře.
Sortiment- V poledne a večer- 1-2 hotové jídlo (5 minutek), jednoduché předkrmy, sladké pekařské výrobky, 1-2 polévky. V odpolední a dopolední pauze prodej nápojů do vozů.
Nápoje- snížená nabídka max 2 druhy od 1 výrobky, není točené pivo
Autobus-
Krátkodobé cesty- nabídka teplých a studených nápojů, které prodává bez obsluhy řidič.
Dlouhodobé cesty- Rotel- zadní část autobusu slouží k občerstvení. Prodej pokrmů (instantní výrobky, konzervy) je primitivní a nehygienické- nízká úroveň, používá se jednoobrátkový inventář.
Letadla-
Krátkodobé lety- prodávají se všechny druhy nápojů (mimo toč. piva a míšených nápojů), cukrovinky. Množství sortimentu záleží na letecké společnosti.
Dlouhodobé mezinárodní lety- dodržuje se denní rozvrh pokrmů (snídaně, oběd, večeře). Mezi hlavními chody se podává občerstvení. Sortiment teplých nápojů (instantní), hlavní pokrmy se připravují na pozemních základnách a hluboce se zamrazují a před podáváním se rozmrazí. Obsluhují stévarti z plat nebo z vozíků. Používá se jednoobrátkový inventář. Host konzumuje z výsuvných stolků.
Lodě-
Výletní lodě a krátkodobé plavby- Pultový prodej nápojů, občerstvení a rychle upravitelné pokrmy (hranolky). Průběh servisu- jednoduchá obsluha a rajónový systém. Zúžená nabídka pokrmů a všechny druhy nápojů. Používá se jednoobrátkový inventář.
Dlouhodobé plavby a mezinárodní plavby- Systém a formy obsluhy se řídí podle lodních tříd, které odpovídají skupinám na zemi. Všechna střediska na lodi mají kromě funkce stravovací také funkci společensko-zábavní. I- restaurace, vinárna- francouzská obsluha. III- rajonový systém vrchního číšníka. V lodních kuchyní jsou předpisy BOZ, pracovní plochy jsou opatřeny okraji, inventář je upevněn, kuchyňské zařízení je pevně zabudováno.