Sacharidy – glycidy
Jsou organické látky, ze kterých organizmus při biologických procesech čerpá nejčastěji energii.
Skládají se z prvků uhlíku, vodíku a kyslíku.
I. Dělení sacharidů:
1. Jednoduché – monosacharidy
glukóza – hroznový cukr
fruktóza – ovocný cukr
2. Složité – disacharidy (ze dvou jednoduchých cukrů)
sacharóza – řepný nebo třtinový cukr
laktóza – mléčný cukr
maltóza – sladový cukr
3. Polysacharidy – skládají se z molekul jednoduchých cukrů
škrob, glykogen – živočišný škrob
celulóza (buničina)
II. Zdroje glycidů
Nalézáme především v potravinách:
a) rostlinného původu:
• glukóza v čistém stavu se v potravinách nachází zřídka např. v medu
• velmi rozšířená je sacharóza, která se používá jako sladidlo
• štěpením sacharózy se tvoří fruktóza – ovoce
• škrob nacházíme zejména v mouce a bramborách
• shrnuto: obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina a ovoce
b) v živočišných potravinách:
• cukry se vyskytují ve formě glykogenu a ukládají se v játrech
III. Význam glycidů
– jsou nejdůležitější a nejpohotovější zdroj energie
– potraviny bohaté na glycidy obsahují často i průvodní vitamíny, např. C, skup. B a karoten
– nestravitelné glycidy (celulóza) příznivě ovlivňuje činnost střev
– podporují rozvoj některých mikroorganismů ve střevech
Glukóza je cukr, který je obsažen v krvi. Při spálení – oxidaci – může dojít k přeměně až na oxid uhličitý a vodu.
►Na nedostatek je citlivá nervová tkáň.
►Při nadbytku se glukóza mění na tuk a v těle se ukládá.
Přeměna glukózy a její množství je regulováno některými hormony – inzulínem, který produkuje slinivka břišní.