Cukrářské výrobky
Charakteristika
• Od pečiva se odlišují tím, že k jejich zkypření se nepoužívá droždí, jsou nekynuté, nakypřené cukrářskými způsoby.
• Jsou velmi energicky bohaté.
• Jsou charakteristické sladkou chutí, lákavým vzhledem a většinou krátkou trvanlivostí.
• Skládají se ze tří částí
– korpus
– náplně
– poleva
• Vyrábějí se z mouky, cukru, tuků, vajec, mléka, jádrovin, kakaa, čokolády, medu, ovoce apod.
Korpusy
Druhy těst
– linecké – košíčky
– linecké třené
– vaflové – čajové pečivo
– listové – kremrole
– pálené – věnečky a větrníky
– šlehané hmoty – punčové řezy
Náplně
– bílkový sníh
– šlehačka
– pařížský krém
– tukové krémy
– žloutkové krémy
– tuhé nádivky – nugátová
Polevy
– bílková
– čokoládová
– rosolová