Druhy luštěnin
1.Hrách
– žlutý, zelený, barevná směs
– celý, půlený
– loupaný, neloupaný
2. Fazole
– bílé, barevné, červené, černé
– celé, půlené, drcené
– používáme do salátů, polévek, gulášů
– syrové klíčky se používají rovněž do salátů
– POZOR! fazolové lusky – specialita – řadíme mezi zeleninu
3. Čočka
– je nejlépe stravitelná
– celá, půlená, zlomková
– drobnozrná, velkozrná
– semena světlejších barev jsou mladší a tedy vhodnější ke kuchyňské úpravě
– druhy: čočka Puy – francouzská, nejkvalitnější; Indická hnědá čočka; zelená; červená
4. Cizrna – římský hrách
– pěstuje se v tropech a subtropech
– je podobná hrášku, vrásčitá
– žlutá až dohněda
– použití stejné jako u hrachu
– má jemně oříškovou chuť
5. Sója
– pěstuje se ve více odrůdách, které se liší barvou i velikostí semen
– podobá se fazolím
– je velmi bohatá na plnohodnotné bílkoviny
– dodává se celá, půlená, drcená
– výrobky: – sójové maso, mléko, olej, cukrářské výrobky, sterilované sójové boby
– Tofu (tou-fu): vyrábí se srážením sójového mléka a lisováním vzniká sójový sýr