Příprava příloh
Jednou z velmi důležitých částí naší každodenní stravy jsou přílohy a doplňky k hlavním pokrmům. Připravujeme je z různě upravených brambor, zeleniny, luštěnin, hub, rýže, mouky, obilovin, ovoce…Podle charakteru pokrmu je podáváme teplé nebo studené. Přílohy a doplňky k hlavním pokrmům mají při podávání jídel i své estetické poslání, proto je připravujeme na talíř vkusně a dbáme o to, aby byly barevně sladěny.
Druhy příloh:
– z brambor ( vařené, opékané, kaše, hranolky, knedlíky…
– z mouky a krupice ( houskové, krupicové knedlíky, těstoviny, noky…)
– ze zeleniny upravené vařením, dušením
– z rýže a dalších obilovin ( dušená rýže, hrášková, zeleninová, ovesné vločky, proso…)
– z luštěnin ( čočka, hrách, fazole…)
– jednoduché saláty ( ze zeleniny, hub, ovoce )
Přílohy z brambor:
– vařené brambory ( před vařením zalijeme oloupané brambory vroucí osolenou vodou a přivedeme rychle do varu, doba vaření je 20-30 minut, po uvaření je scedíme a necháme okapat, kromě soli při vaření podáváme sůl a kmín či petržel, libeček…
– bramborová kaše- uvařené brambory + horké mléko
– brambory dušené na smetaně- očištěné, oloupané a opláchnuté syrové brambory nakrájíme na plátky, upečeme na másle s vývarem je dusíme a pak zjemníme smetanou a dochutíme solí
– lyonské brambory- uvařené podusíme na másle s usmaženou cibulí a pepřem
– opečené brambory, smažené bramborové hranolky, bramborové knedlíky, chlupaté knedlíky, bramborové krokety