Vaječné pokrmy:
– vařená vejce- naměkko ( 3 minuty do skla ), nahniličku, natvrdo ( 9 minut )
– míchaná vejce- na tuku, s houbami, dietní míchaná vejce, s klobásou, anglická slanina zapečená s vejci
– zastřená vejce ( pošírovaná )- vodu s octem 3:1 přivedeme do varu, rozklepneme vejce, vyjmeme lžicí a dáme do studené vody: se šunkou, v salámu, na smetaně, na francouzský způsob, na ruský způsob
– sázená vejce: připravujeme ve speciální pánvi na lívance: na myslivecký způsob, se šunkou, na ruský ( s kaviárem ) a švédský způsob ( s majonézou )
– smažená vejce ( na pražský způsob, na jarní způsob )
– gratinovaná vejce- se smetanou, s bešamelovou omáčkou ( na toustech zapečené do zlatova ), na florentinský způsob ( se špenátem )
– vaječné omelety: bez náplně nebo s náplní ( milánská- s těstovinami, rajčetem a sýrem, pražská- se šunkou a hráškem, Rosini- s husími játry a salátem, srbská omeleta)
– vaječné sedliny- zeleninová, se sýrem
Sýr: v teplé kuchyni připravujeme sýry v různé úpravě jako hlavní pokrmy, dále jimi doplňujeme pokrmy z masa a zeleniny
Smažené sýry- může být i smažený hermelín, jako příloha bílé pečivo
Další sýrové pokrmy: sýrové fondue, zapečné toasty se sýrem, sýrové krokety, brynzové halušky…
Předkrmy: lahůdkové druhy pokrmů, které podáváme v malých dávkách. Studené pokrmy podáváme před polévkou a teplé po polévce.
Teplé předkrmy: připravujeme z vhodně upravených vajec, těstovin, rýže, zeleniny, ryb a podobně.
Teplé předkrmy z vajec : vejce zapečená, zastřená, vaječné omelety..
Další druhy teplých předkrmů: plněné paštičky, plněné ragú z drůbeže, z brzlíku, rizota, těstoviny..
Teplé předkrmy z ryb: kapr namodro, pstruh na másle, rybí filé na másle…