Příbory
– Příbory rozdělujeme podle účelu na jídelní, překládací a pomocné, s nimiž potraviny upravujeme ( velký příbor, dezertní, na ryby, ovoce, steaky, raky, hlemýždě, ústřice, humry, kávová lžička, moka lžička, lžička na zmrzlinu, limonádu, kompot, vajíčka, grep, kaviáry, nůž na kaviár, sýr, kleště na chřest, vidlička na fondue, jídelní tyčinka, vidlička na moučník, koktejlový příbor ) Překládací příbory: velký, běžný, na ryby, saláty, vidlička na sardinky, lopatka na dorty, naběračky na omáčku, polévku. Pomocné příbory: kleště na zákusky, cukr, led, nůžky na hrozny, louskáček na ořechy, dranžírovací příbory, nůžky na drůbež, dort, kleště na špagety
Ostatní inventář: jídelní stoly, pracovní stůl, sedací nábytek, servírovací stolek, pracovní pult
Ošetřování a evidence inventáře:
– na podávání pokrmů myjeme v horké vodě s jarem, dobře se opláchne, osuší a přeleští. Skladujeme podle druhu a velikosti
– na podávání nápojů ošetřují obsluhující nebo výčepní, myjeme v horké vodě s jarem, stavíme do vitrín na vzduch
– příbory- v horké vodě, oplachují se a leští, ukládáme na zamykatelné místo
– malý stolní inventář- během provozu dbáme na čistotu
Všechny tyto úkony provádíme zásadně v prostorách hostům nepřístupných
Restaurační prádlo musí být čisté, nepoškozené a vyžehlené, kontrolujeme popř. vyměňujeme denně, počítáme a evidujeme.